Informatie
Die waardevol is voor uw sieraden!
Waardevolle informatie
Sieraden hebben onderhoud nodig, onderhoud begint bij uzelf. Hier vertel ik u enkele tips. Maar ook waar u op moet letten bij de aanschaf van sieraden, zodat u weet dat uw sieraden kwalitatief goed zijn. Lees hieronder alle informatie.
Onderhoud tips
Alle sieraden hebben onderhoud nodig, hier geef ik u tips die u zelf kunt uitvoeren. Daarnaast is het raadzaam om uw sieraden jaarlijks te laten controleren om vormen van slijtage tegen te gaan.
Algemene tips
- Berg uw sieraden, die u niet draagt, met zorg op.
- Voorkom beschadigingen en wikkel uw sieraden eventueel in zacht vloeipapier.
- Maak er een regel van bij het handen wassen uw ringen af te doen. Als u bang bent ze daarbij kwijt te raken, houdt dan de ring(en) tussen uw lippen.
- Maak een uitgebreide lijst van uw bezittingen, eventueel met foto(s) (i.v.m. diefstal of verlies).
Gouden Sieraden
Zuiver goud, 24 karaat (1000 dz) wordt zelden tot sieraden verwerkt, omdat het te zacht is. Oosterse landen gebruiken wel 22- of 20 karaat goud. In de Europese landen varieert het gehalte van 8- tot 18-karaats goud (333 dz tot 750 dz). In Nederland wordt de 14 karaat (585 dz) legering het meest gebruikt maar 18 karaat komt eveneens voor. Om deze legering te verkrijgen worden aan het goud andere metalen toegevoegd.
Om uw sieraden hun vertrouwde glans te laten behouden, geef ik enkele eenvoudige aanwijzingen voor de ‘kleine beurt’. Maak een zeepsopje van een beetje groene zeep. Met een zachte tandenborstel goed borstelen. Afspoelen met lauw water en goed drogen met een flanellen doek (vooral holle sieraden). Nawrijven met een geprepareerde doek.
Zilveren Sieraden
Zuiver zilver wordt evenals zuiver goud zelden verwerkt, omdat het te zacht is. Oosterse landen gebruiken veel 1e gehalte zilver of 925 dz. In de Europese landen varieert de legering van 925 dz. tot 800 dz. In Nederland wordt zowel 1e gehalte (925 dz.) als 2e gehalte (835 dz.) verwerkt.
Zilver wordt als gevolg van zwavelverbindingen, gemakkelijk zwart; pas dus op met zwavelhoudende substanties (zoals elastiek, erwten, aardappelen ei en sommige soorten jus). Pas op voor chloor (nat zout)aantasting, te zien aan witte vlekjes. Deze zijn niet te herstellen door poetsen. Alleen bij massief zilveren voorwerpen zijn ze weg te polijsten.
Zilveren gebruiksvoorwerpen; poetsen met een niet te scherp poetsmiddel, bij bewerkte oppervlakten eventueel napoetsen, goed afspoelen met lauw water en eventueel naborstelen. Nawrijven met een zachte doek, opwrijven met geprepareerde zilverdoek. Geoxideerde oud-Hollandse voorwerpen, regelmatig opwrijven met geprepareerde zilverdoek. Zilveren sieraden; op dezelfde manier behandelen als gouden sieraden. Donker gemaakte sieraden, regelmatig opwrijven met geprepareerde zilverdoek.
Diamant
Bij een diamant met open zetting; is de diamant aan de onderzijde zichtbaar. Leg het juweel in een kom met een lauw zeepsopje met een paar druppeltjes ammonia. Dan met een zachte tandenborstel naborstelen (borstelen boven de kom, om eventueel losgeraakte steentjes terug te kunnen vinden). Naspoelen met lauw water. Drogen en nawrijven met een niet pluizige zachte doek.
Laat ongeveer eens per jaar uw zettingen controleren en uw briljanten juwelen door mij schoonmaken. Gezette diamant in roos-, peer- of marquise slijpsel is aan de achterkant van de ring niet zichtbaar. U ziet daar een gouden of zilveren plaatje. Deze stenen worden meestal op zilverfolie gezet dat de neiging tot verkleuren heeft in de zon of wanneer het vochtig wordt. Deze verkleuring is alleen te herstellen door de stenen te lichten en er een nieuw folie onder aan te brengen. Dit is een vrij kostbaar werkje en kan alleen de goudsmid voor u doen. Laat het opfrissen van uw diamanten sieraden over aan de goudsmid of juwelier.
Overige Edelstenen
Sieraden, bezet met Diamant of gekleurde edelstenen, altijd in doosje of extra vakje in uw bijoux kistje opbergen. Dit om ze veilig te stellen tegen beschadigingen. Aan te raden is gezette edelstenen niet te dragen bij huishoudelijk werk, omdat verschillende zepen en parfums een nadelige invloed hebben op de glans, dit geldt vooral voor zwavelhoudende crèmes.
Pas ook op met fel zonlicht, dit kan de steen doen verkleuren of craqueleren, b.v. opaal, turkoois, malachiet en amethist. U kunt uw sieraden schoonmaken met lauw zeepsopje, eventueel met zachte tandenborstel naborstelen, afspoelen, drogen en nawrijven met niet pluizende zachte doek of zeem. Laat ook deze zettingen regelmatig controleren door een goudsmit.
Parels
Parels (cultive en orient parels) altijd op zachte ondergrond bewaren en zeker niet met andere sieraden samen, omdat ze dan gemakkelijk krassen en daardoor hun glans verliezen. Draag uw parels zoveel mogelijk op de huid, het huidvet beschermt de parel en verhoogt haar glans. Echter, bij overmatige transpiratie verzorg dan regelmatig de parels met een vochtige doek.
Make-up, parfum, hairspray en zuren, benadelen de schoonheid van de parels, zorg ervoor dat ze hiermede niet in contact komen. Parels altijd afdoen bij bezoek aan de kapper. Het is ook beter gedurende baden, douchen, zwemmen en zonnebaden geen parelsieraden te dragen.
Bloedkoraal
Bloedkoraal kunt u schoonmaken met lauw sopje en opwrijven met een vet gemaakte doek (natuurlijke olie of boter). Wanneer de kleur van de bloedkoraal dof en licht is, zet deze dan in een bakje met olijfolie, laat de olie een uurtje intrekken en wrijf goed na. Huidvet is prima voor een bloedkoraal, draag ze daarom zoveel mogelijk.
Waarborg Informatie
De echtheid van uw sieraden
Wanneer u een sieraad aanschaft van goud, zilver, platina of een ander edelmetaal, waar moet u dan opletten of het sieraad echt is.
Juweliers, edelsmeden en sieradengroothandels worden door de Waarborgwet verplicht om hun edelmetalen producten te voorzien van een keurmerk. Dit geldt voor alle gouden producten van > 1 gram, voor alle zilveren producten van > 8 gram en voor platina van > 0,5 gram.
Zie hiernaast de keurtekens:
Heeft u twijfels of uw sieraad echt is, dan kan ik dit voor uw gemakkelijk controleren.