Gouden sieraden

Zuiver goud, 24 karaat (1000 dz) wordt zelden tot sieraden verwerkt, omdat het te zacht is. Oosterse landen gebruiken wel 22- of 20 karaat goud. In de Europese landen varieert het gehalte van 8- tot 18 karaat goud (333 dz tot 750 dz). In Nederland wordt de 14 (585 dz) karaat legering het meest gebruikt maar 18 karaat komt eveneens voor. Om deze legering te verkrijgen worden aan het goud andere metalen toegevoegd. Om uw sieraden hun vertrouwde glans te laten behouden, geef ik enkele eenvoudige aanwijzingen voor de ‘kleine beurt’. Maak een zeepsopje van een beetje groene zeep. Met een zachte tandenborstel goed borstelen. Afspoelen met lauw water en goed drogen met een flanellen doek (vooral holle sieraden).  Nawrijven met een geprepareerde doek.

Zilveren sieraden

Zuiver zilver wordt evenals zuiver goud zelden verwerkt, omdat het te zacht is. Oosterse landen gebruiken veel 1e gehalte zilver of 925 dz. In de Europese landen varieert de legering van 925 dz. tot 800 dz. In Nederland wordt zowel 1e gehalte (925 dz.) als 2e gehalte (835 dz.) verwerkt. Zilver wordt als gevolg van zwavelverbindingen, gemakkelijk zwart; pas dus op met zwavelhoudende substanties (elastiek-erwten-aardappelen-ei en sommige jussoorten (uit pakjes). Pas op voor chloor (nat zout)-aantasting, te zien aan witte vlekjes. Deze zijn niet te herstellen door poetsen. Alleen bij massief zilveren voorwerpen zijn ze weg te polijsten. Zilveren gebruiksvoorwerpen; poetsen met een niet te scherp poetsmiddel, bij bewerkte oppervlakten eventueel napoetsen, goed afspoelen met lauw water en eventueel naborstelen. Nawrijven met een zachte doek, opwrijven met geprepareerde zilverdoek. Geoxydeerde Oud-Hollandse voorwerpen, regelmatig opwrijven met geprepareerde zilverdoek. Zilveren sieraden; op dezelfde wijze behandelen als gouden sieraden. Donker gemaakte sieraden, regelmatig opwrijven met geprepareerde zilverdoek.

Diamant

Open zetting; de diamant is aan de onderzijde zichtbaar. Het juweel in een kom met een lauw zeepsopje met een paar druppeltjes ammonia doen. Met zachte tandenborstel naborstelen. (Borstelen boven de kom, om eventueel losgeraakte steentjes terug te kunnen vinden). Naspoelen met lauw water. Drogen  en nawrijven met een niet pluizige zachte doek. Laat ongeveer eens per jaar uw zettingen controleren en uw briljanten juwelen door mij schoonmaken. Gezette diamant in roos-, peer- of marquise slijpsel is aan de achterkant van de ring niet zichtbaar. U ziet daar een gouden of zilveren plaatje. Deze stenen worden meestal op zilverfolie gezet, dat de neiging tot verkleuren heeft in de zon of wanneer het vochtig wordt. Deze verkleuring is alleen te herstellen door de stenen te lichten en er een nieuw folie onder aan te brengen. Dit is een vrij kostbaar werkje en kan alleen de goudsmid voor u doen. Laat het opfrissen van uw diamanten sieraden over aan de goudsmid of juwelier.

Overige edelstenen

Sieraden, bezet met Diamant of Kleuredelstenen, altijd in doosje of extra vakje in uw bijouxkistje opbergen. Dit om ze veilig te stellen tegen beschadigingen. Aan te raden is gezette edelstenen niet te dragen bij huishoudelijk werk, omdat verschillende zepen en parfums een nadelige invloed hebben op de glans, dit geldt vooral voor zwavelhoudende cremes. Pas op met fel zonlicht, dit kan de steen doen verkleuren of cracqueleren, b.v. opaal-turkoois-malachiet-amethist. Sieraden schoonmaken met lauw zeepsopje, eventueel met zachte tandenborstel naborstelen, afspoelen, drogen en nawrijven met niet pluizende zachte doek of zeem. Laat ook deze zettingen regelmatig controleren.

Parels

Parels (cultive en orient parels) altijd op zachte ondergrond bewaren en zeker niet met andere sieraden samen, omdat ze dan gemakkelijk krassen en daardoor hun glans verliezen. Parels zoveel mogelijk op de huid dragen, het huidvet beschermt de parel en verhoogt haar glans. Echter bij overmatige transpiratie de parels regelmatig met een vochtige doek verzorgen. Make-up, parfum, hairspray en zuren, benadelen de schoonheid van de parels, zorg ervoor dat ze hiermede niet in contact komen. Parels altijd af doen bij bezoek aan de kapper. Het is ook beter gedurende baden, douchen, zwemmen en zonnebaden geen parelsieraden te dragen.

Bloedkoraal

Schoonmaken met lauw sopje en opwrijven met een vetgemaakte doek (olie of boter). Wanneer de kleur van de bloedkoraal zeer dof en licht is, zet deze dan in een bakje met olijfolie, laat de olie een uurtje intrekken en wrijf zeer goed na. Huidvet is prima voor een bloedkoraal, draag ze daarom zoveel mogelijk.